Voetproblemen bij kinderen

Ouders maken zich vaak zorgen over de stand van de voeten en benen bij hun kind. Dit is zeer begrijpelijk, maar lang niet altijd nodig. Een kindervoet maakt een flinke ontwikkeling door in de eerste paar jaren en de vreemde stand kan best wel eens “gewoon” zijn.

Pas geborenen tot ongeveer 1 jaar

Een pasgeborene heeft platte voetjes door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. De botten en spieren zijn nog niet allemaal volledig ontwikkeld. Bij het trappelen en spelen met de voetjes kunnen de spieren zich ontwikkelen en worden de voeten en benen voorbereid op het lopen en het gewicht wat ze moeten dragen.

1 tot 1,5 jaar

Rond deze leeftijd zullen kinderen ongeveer gaan lopen. Ze lopen dan nog met platte voeten en een o-stand van de benen. Door vallen en weer opstaan gaan de spieren zich verder ontwikkelen en zal het lopen steeds makkelijker gaan. De beentjes zullen langzaamaan een rechte stand aan gaan nemen. Als kinderen net zijn gaan lopen is het belangrijk om schoentjes met een soepele zool aan te schaffen.

2 tot 3 jaar

De o-stand van de benen gaat langzaam over in een rechte stand en rond het 2e levensjaar zullen de benen een x-stand aan gaan nemen. Ook de enkeltjes kunnen naar binnen vallen (knikvoet).

Vanaf 5 jaar

Rond deze leeftijd zal de x-stand van de benen langzaam naar een rechte stand veranderen.

6 tot 8 jaar

Rond deze leeftijd behoren de benen recht te staan. In deze periode zal ook de voetboog zich gaan ontwikkelen. Neem contact op met de registerpodoloog als uw kind:

  • Vaak struikelt
  • Niet lang willen lopen
  • Pijn aangeeft tijdens of na het sporten
  • Klaagt over vermoeidheid in voeten of benen
  • Klaagt over pijn in de voeten of benen.

Schoeisel

Goede schoenen en sokken zijn heel belangrijk tijdens de ontwikkeling van de kindervoet. Omdat de voet nog zo soepel is kan een te kleine schoen of sok veel kwaad doen. Een kind geeft, omdat de voet nog zo soepel is, niet altijd aan dat de schoenen te klein zijn. Laat daarom de voeten geregeld even opmeten bij een goede schoenenzaak. Een kindervoet kan enkele maten per jaar groeien.

  • Zorg dat de schoen minstens 1 cm groter is dan de voet
  • De schoen moet voldoende breed zijn
  • Zorg voor een stevige hielomsluiting (contrefort)

Bij twijfel kunt u uiteraard altijd contact opnemen!

Neem contact op

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.